top of page
  • Mirva Colour Box

Kaikki hyvä minussa

Nuorempana ajattelin, että jokainen maanantai ja erityisesti uusi vuosi on uuden alun mahdollisuus. Tilaisuus vaatia itseltä enemmän, tehdä ruokavalioremontti, alkaa laihduttaa, muuttaa itsessä kaikki riittämättömyys paremmaksi. Värikkäillä tusseilla kirjoitettu To Do -lista oli epärealistinen, uuvuttava ja alistava. Maanantaista ja vuoden alusta tuli joka kerta uusi mahdollisuus epäonnistua.Yhtenä talvena asuin Pohjois-Karjalassa ja toteutin To Do -listaa sinnikkäästi juoksemalla lenkkiä pilkkopimeässä ilman otsalamppua. Tunsin huonoa omaatuntoa syömällä iltapalaksi näkkileivän. Joogasin viikonloppukurssilla niin tosissaan, että peräaukon supistus, juurilukko, ”jäi päälle” enkä pystynyt virtsaamaan koko viikonloppuna. 


Sittemmin opin, että vähemmänkin riittää. Kesti aika kauan ymmärtää, että kaikki hyvä on jo minussa.


Vuoden 2023 viimeinen ohjaukseni oli taideterapeuttinen ilta Kaapatut Lapset ry:n ryhmän äideille. Omat ajatukseni suuntasivat jo uuteen vuoteen. Mikä antaisi meille voimaa vuoden vaihtuessa? Mitä toiveita meillä on seuraavalle vuodelle? Mille asioille meidän olisi hyvä sanoa kyllä ja mille ei? Miten isojen asioiden kanssa painimme?


Lasten juostessa ympäriinsä istuimme alas hengittämään. Otimme lisää kahvia ja laitoimme oven hetkeksi kiinni. Suljimme silmät ja uppouduimme siihen ääneen, joka saa vähemmän puheaikaa.3 AVAINKYSYMYSTÄ


Vuoden vaihtuessa teemme lupauksia ajattelemalla asioita, jotka tarvitsevat muutosta. Suuntaamme huomiomme aina helpoimmin siihen, mikä elämässämme on huonosti ja kaipaa korjausta. Tähän vuodenvaihteeseen lähdettiin aivan eri näkökulmasta.


Mieti, mitä kaikkea hyvää sinussa on juuri nyt. Voit kokeilla taideterapeuttista harjoitusta kolmen kysymyksen avulla. Ota esiin paperia ja kynä, istu tukevasti jalat maassa ja sulje silmäsi. Hengitä 5 kertaa syvään, jotta laskeudut maailman mölyistä tähän hetkeen, tunnet tuolin allasi ja maan jalkojesi alla. Tunnet palleasi ja keuhkojesi täyttyvän ja tyhjentyvän. Kuulet ympäristösi ja tunnet itsesi sen keskellä. 


Mieti sitten:


  1. Mitä olen hyvä tekemään? Jokainen on luontaisesti hyvä jossain. Meillä voi olla taitoja, joita emme tule edes ajatelleeksi. Se voi olla herkullisen linssikeiton valmistaminen, tapetointi tai toisten kuunteleminen. Se voi olla oma ammattisi, työsi tai vaikka intohimosi kerätä erilaisia raastimia.

  2. Mikä on hyvä luonteenpiirteeni? Oletko empaattinen, avoin erilaisuudelle, periksiantamaton, herkkä? Sinun ei tarvitse miettiä, mitä piirteitä yhteiskunta arvostaa ja mitä ei. Joku voi ajatella, että naurat liikaa tai olet liian herkkä. Todellisuudessa nämä piirteet tekevät sinusta sinut, nauti siitä. Own it.

  3. Mistä tulen iloiseksi? Mistä saat puhdasta iloa? Mikä lisää onnellisuuden tunnettasi, virkistää, saa hymyn huulillesi, naurattaa, rauhoittaa? Sen ei tarvitse olla kallista ja suurta vaan jotain ihan arkista.


Kun olet saanut jokaisen kysymyksen kohdalle ainakin yhden vastauksen, tunnustele miltä sinusta tuntuu. Miltä kehossasi tuntuu? Voitko hengittää vapaammin? Avaa silmäsi ja kirjoittaa paperille vastauksesi muistiin. Kirjoittaminen ja nimeäminen ankkuroivat itsessäsi olevan hyvän sinuun.LUOVA TYÖSKENTELY: KOLLAASI


Ota esille vanhoja lehtiä, kartonki, sakset, liimaa, värejä ja muita tarvikkeita, joista pidät. Luo itsellesi kollaasi: Kaikki hyvä minussa. Idea tähän kollaasiin on Miia Ojalan inspiroivasta kirjasta Tukea taiteesta. Valitse lempivärejäsi, kuvia joista tulee hyvä olo ja sanoja joilla on sinulle merkitys. Kirjoita kollaasiin tai sen taakse vastauksesi kolmeen kysymykseen eli ne asiat, jotka tekevät sinusta sinut. Anna intuitiosi viedä, kuvia ei tarvitse osata selittää. Katsele lopuksi valmista kollaasia ja kirjoita paperille, mitä ajatuksia ja tunteita sinulle herää, mitä mielikuvia kuvista nousee. Keskustelu itsesi kanssa on kollaasin tärkein vaihe.Huomiomme on ihmeellinen juttu. Se, mihin kiinnitämme huomion, lisääntyy. Kesän alussa aloin etsiä meille mäyräkoiran pentua. Yhtäkkiä näin mäyräkoiria joka paikassa. Sama kävi, kun halusin otsatukan. Ei siis ole yhdentekevää, mietimmekö maanantaisin puutteita vai sitä hyvää, mitä jo on. Mieli ja mielikuvitus ovat mahtavat työkalut, kun haluamme vaikuttaa omaan olotilaamme ja jopa luoda tulevaisuuttamme.


Nykyisin pidän viikon aloituksesta. Maanantaisin jaan viikon työt eri päiville, jotta en uuvu. Annan aikaa omille ajatuksilleni kirjoittaen tai taidepäiväkirjaa tehden. Sen sijaan, että keskittyisin joka maanantai siihen, mikä minussa tai elämässäni on vikana, aloitan viikon pitäen huolta luovuudestani.Tänä vuonna sanon itselleni ja sinulle, joka kaipaat rohkaisua:


Pysy vahvana, anna väriesi loistaa, puolusta heikompaa ja näe hyvä sielläkin, missä sitä on vaikeinta nähdä. Tänä vuonna sinun ei tarvitse tavoitella rohkeutta, vaan vastaanottaa vapautta. ”My dear friend,

please don`t feel discouraged

just because you are slightly behind.

Life isn`t a hundred-meter race against your friends,

but a lifelong marathon against yourself.

Rather than focusing on getting ahead of your friends,

first try to discover your unique color.”


-Haemin Sunim

75 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page